Gekozen tot beste opleider van Nederland

Heldere vaste prijs incl. reiskosten, certificaat enz.

9,7 gebaseerd op 197 beoordelingen op Springest.nl

POWERPOINT OF TOCH PREZI?

Steeds vaker hoor je de discussie “moeten we (blijven) werken met PowerPoint of is Prezi de beste presentatietool?”. PowerPoint is de degelijke applicatie van Microsoft die al jaren in het Office pakket geleverd wordt en sinds jaar en dag gebruikt wordt door bedrijven. Prezi is daarentegen een online tool die sterk in opkomst is en veel gebruikt wordt op scholen en bij bijeenkomsten. Maar welke van de presentatiemiddelen moet je nou gebruiken binnen je bedrijf?

Wat is Prezi?

PowerPoint zullen de meeste mensen wel kennen, maar Prezi zal voor veel mensen nieuw zijn. Waar PowerPoint gebruik maakt van slides maakt Prezi gebruik van een groot canvasdoek. Hierop kan het beeld worden verplaatst en kan er in- en uitgezoomd worden. Prezi is een web applicatie waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Hierbij worden de presentaties online opgeslagen en zijn ze toegankelijk en herbruikbaar voor iedereen. Tegen betaling kun je ook een desktopversie van Prezi krijgen waarbij je presentaties lokaal kunt opslaan en ze niet toegankelijk maken voor anderen.

Rechter hersenhelft?!

Het belangrijkste voordeel van Prezi is het creatieve aspect. Wanneer je normaalgesproken data tot je krijgt in een presentatie maak je gebruik van je linker hersenhelft. Dit is de hersenhelft die feiten en cijfers onthoudt. Binnen deze presentatietool probeer je de relatie tussen deze feiten / cijfers aan te geven d.m.v. in en uit te zoomen en animaties te gebruiken. Hierdoor kan je publiek het grote plaatje zien en maak je ook gebruik van je rechter hersenhelft die creativiteit en inzicht geeft. Verder is ook door meerdere studies aangetoond dat de gegevens zowel op korte als lange termijn beter blijven hangen wanneer er gebruik wordt gemaakt van Prezi. Binnen Prezi is het ook niet verplicht om een vast pad aan te maken binnen je presentatie. Hierdoor kun je ook een interactieve presentatie samenstellen waarbij het publiek kan bepalen welke onderwerpen er wanneer besproken worden. Op scholen wordt er daarom al op grote schaal gebruik gemaakt van Prezi.

Prezi hersenhelft
Prezi hersenhelft

In het creatieve aspect schuilen ook enkele nadelen van Prezi. Wanneer je veel gebruik maakt van animaties en de zoomfuncties kan je publiek ook de draad kwijtraken. Probeer het daarom functioneel te houden en niet het beeld te draaien omdat het kan. Daarnaast moet je ook rekening houden met je publiek. Wanneer je een publiek hebt die de nieuwe, moderne manier van presenteren niet gewend is, is er minder aandacht voor de boodschap van de presentatie. Ook is er binnen Prezi voor gekozen om de opmaakmogelijkheden (lettertypes, stijlen, kleuren enz.) te beperken. Sommige mensen zullen dit zien als een voordeel omdat je je anders grijs staart om alle mogelijkheden te bekijken. Anderen zullen dit zien als een beperking omdat bijvoorbeeld net dat éne mooie lettertype er niet bijstaat.

Al met al is Prezi uitermate geschikt voor presentaties met de volgende opbouw:
  • Chronologische verhalen;
  • Presentaties om zaken nader uit te leggen;
  • Het presenteren van modellen en grafieken;
  • Presenteren met een doel (bijvoorbeeld publiek overtuigen van een standpunt);
  • Interactieve presentatie met het publiek.

Komen bij Prezi dan al mijn bestanden online te staan?

Wanneer je niet betaalt voor Prezi komen al je bestanden online te staan. Deze kunnen gevonden worden door google en kunnen bekeken en gekopieerd worden door andere gebruikers. Verder heb je verschillende betaalde accounts en kun je een abonnement kopen om je bestanden af te schermen. Veel bedrijven vinden het alsnog vervelend wanneer presentaties met belangrijke informatie niet op hun eigen server opgeslagen worden. Daarom is er ook een abonnement om een desktop versie te kunnen gebruiken. Hierdoor kun je je bestanden op je eigen harde schijf / server opslaan en kun je ook zonder internetverbinding een presentatie geven.

Moeten we dan altijd Prezi gebruiken?

Je hoort het wel eens binnen bedrijven “We hebben toch al PowerPoint, waarom hebben we Prezi nodig”? Ik wil ook zeker niet aangeven dat PowerPoint nu helemaal niet meer nodig is. PowerPoint is nog steeds ideaal om snel even een paar slides in elkaar te zetten. Wanneer je perse veel tekst in een presentatie wil gebruiken is PowerPoint veel geschikter. Wanneer de jaarcijfers binnen een bedrijf doorgenomen worden, zou ik ook zeker voor Microsoft applicatie kiezen. Ook hangt het af van je publiek. Denk hier goed over na voordat je een presentatie wil gaan opzetten. Binnen een bedrijf zou ik wel altijd over beide applicaties willen beschikken omdat verschillende situaties vragen om een verschillende aanpak. Soms zal Prezi de beste uitkomst bieden en soms is PowerPoint het beste hulpmiddel. Helemaal nu PowerPoint 2016 is verrijkt met de Morph functionaliteit om bij Prezi in de buurt te komen. Feit blijft natuurlijk wel dat het een hulpmiddel blijft. De presentator zelf heeft het meeste invloed op hoe de presentatie overkomt op het publiek.

Funny fact: Sommige mensen maken hun CV tegenwoordig in Prezi en sturen deze bij een sollicitatie op. Onderstaande heb ik even snel samengesteld om jullie een beeld te geven wat je snel kunt maken.

en voor iedereen die niet te vaak wil klikken:

Deel deze pagina op

AUTEUR

Gerwin Schaaphok