Gekozen tot beste opleider van Nederland

Heldere vaste prijs incl. reiskosten, certificaat enz.

9,7 gebaseerd op 197 beoordelingen op Springest.nl

DE OPLOSSER (THE SOLVER)

Excel is natuurlijk een toepassing die op bijna ieder kantoor gebruikt wordt. Iedereen heeft z’n eigen manier waarop hij/zij dit programma gebruikt. Excel heeft zoveel mogelijkheden dat bijna niemand alle mogelijkheden kent en weet welke toepassingen / formules allemaal gebruikt kunnen worden. Eén van die opties die hieronder belicht wordt is de oplosser (Solver). Slechts 11% van de gebruikers weet van het bestaan van deze toepassing en slechts 2% heeft hem wel eens gebruikt!

De oplosser is een optimalisatie add-in die standaard vanaf Excel 2007 wordt bijgeleverd. Door deze invoegtoepassing van Microsoft kun je de perfecte waarde genereren (doelfunctiecel genoemd) d.m.v. variabele cellen aan te wijzen en randvoorwaarden of limieten te bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld uitrekenen uit hoeveel geld je aan reclame moet besteden om tot de hoogste winst te komen of hoeveel producten er verkocht moeten worden om break-even te draaien.

Hierbij een voorbeeld

We hebben hieronder een fictief bedrijf “Mobile Machine” genaamd. Dit bedrijf produceert auto’s, bussen en treinen. Elk voertuig bestaat uit slechts drie onderdelen (A, B en C). Voor elk voertuig zijn de volgende hoeveelheden onderdelen benodigd:

 AutoBusTrein
Benodigdpart A235
part B356
part C247

Van elk onderdeel zijn dit de hoeveelheden die aanwezig zijn:

Onderdelenpart A105
aanwezigpart B200
part C160

Wanneer een voertuig verkocht wordt, is dit de opbrengst:

OpbrengstAuto € 20.000,00
per productBus € 25.000,00
Trein € 41.500,00

Het kost natuurlijk ook tijd om een voertuig te maken, dit is het aantal manuren die benodigd zijn voor het produceren van een voertuig.

ManurenAuto4
per productBus5
Trein9

De onderdelen die gebruikt worden, zijn natuurlijk ook niet gratis. Hieronder de kosten per onderdeel.

Kostenpart A €       750,00
per onderdeelpart B €    1.000,00
part C €    1.500,00

Verder is er een maximum op het aantal te produceren auto’s. Binnen deze tijdsperiode mogen er maximaal 9 auto’s worden geproduceerd. Verder is er ook niet oneindig veel personeel en dus kunnen maximaal 200 manuren worden ingezet voor de productie van deze voertuigen.

Dan nu de vraag: Wat zijn de ideale productieaantallen per voertuig om tot de optimale winst te komen?

Kijk hieronder het filmpje hoe dit binnen Excel is uit te voeren!! Blijf tot het einde kijken aangezien er een wellicht onverwacht einde komt!

Deel deze pagina op

AUTEUR

Gerwin Schaaphok